Když do jižních Čech, tak do Hluboké nad Vltavou

13.05.2015 15:28

Plánujete výlet na jih Čech? Zvažujete, kterou památku, město, či přírodní rezervaci v této lokalitě navštívit? Jednou z variant, kterou zajisté oceníte, je návštěva města Hluboká nad Vltavou s výhodným romantickým nebo wellness pobytem v hotelu Podhrad. Zde si přijde na své téměř každý. Především zámek, který je dominantou Hluboké a tvrdím si říci, že i celých jižních Čech, Vás mile překvapí. Navštívit můžete i zoologickou zahradu nebo si zajet do Českých Budějovic, které jsou vzdálené pouhých 15km.

Zámek byl vystaven ve 13. století, původně jako strážný hrad. Jelikož stavba byla majetkem králů, vystřídalo se v jeho držení hned několik významných panovníků ze šlechtických rodů. Počátkem 18. století se Hluboká opět dočkala přestavby, tentokrát se jednalo o sloh barokní. V první polovině 19. století byl zámek na rozhodnutí Jana Adolfa II. stržen a od základů vybudován v romantickém stylu. Tuto podobu si drží dodnes.

Hluboká patří k nejkrásnějším zámkům Čech. V prvním patře zámku jsou stěny i stropy obloženy dřevem s dokonalou řezbářskou výzdobou. Samozřejmostí je spousta obrazů z 16. až 18. století, zachovalý nábytek tehdejší doby a překrásné, bohatě zdobené lustry. Prohlídku zámku si můžete zvolit hned v několika okruzích. První, tzv. reprezentační okruh je určen především pro návštěvníky, kteří zde ještě nikdy nebyli. Díky tomuto okruhu poznáte vše, co zámek dokáže nabídnout. Jedná se tedy o takovou malou ochutnávku všech jeho krás. Druhý okruh Vám nabídne prohlídku soukromých apartmánů šlechticů a při třetím okruhu máte možnost poznat zámeckou kuchyni, rozdělenou na teplou a studenou, která byla pro návštěvníky zpřístupněna až v roce 2001. Navštívit můžete dokonce i zámeckou věž, která ale při špatném počasí (silný vítr, bouřka či prudký déšť) bývá pro veřejnost uzavřena.

Nejen prohlídka samotného zámku, ale i procházka zámeckými zahradami, Vám nabízí neskutečný zážitek. Kolem roku 1850 zde bylo vysazeno více jak 11 500 stromů a 2180 keřů a park byl rozčleněn cestami a alejemi. V současné době zdobí okolí zámku navíc růže.

Po prohlídce zámku a zámeckého parku, byste neměli vynechat ani prohlídku místní zoologické zahrady. ZOO Ohrada nese svůj název podle loveckého zámku Ohrada, který se v době otevření ZOO již nepoužíval.

V současnosti se ZOO rozkládá na ploše 6ha. Jsou zde chována především zvířata vyskytující se v Čechách a střední Evropě, naleznete tady však i cizokrajné druhy. ZOO je otevřena denně, mění se pouze otevírací doba v jednotlivých měsících. V létě je možné navštívit ZOO dokonce i v noci, ale vstupenky bývají velice rychle rozprodané, jelikož o noční návštěvy je obrovský zájem. ZOO svým návštěvníkům dále nabízí bezbariérový přístup, WC, restauraci, rychlé občerstvení, dětské hřiště a spoustu drobností v podobě suvenýrů a hraček. Parkoviště se nachází v těsné blízkosti zoologické zahrady a dokáže pojmout až 400 aut.

Zpět