Tip na víkendový pobyt s celodenním výletem do okolí Lednice

20.05.2018 08:32

Lednicko-valtický areál a také blízké okolí jsou krásným místem, které láká každoročně obrovské množství turistů. Tato oblast nabízí nespočet možností na výlety a vyžití všeho druhu. Díky svému rovinatému terénu je tato oblast vhodná na výlety pro rodiny i s malými dětmi, nebo například na výlety na kolech v relativně nenáročných podmínkách.

K Janohradu

Zde je tip na celodenní výlet, ke kterému nepotřebujete automobil a je krásnou procházkou se zastávkami na zajímavých místech v okolí Lednice. Doporučuje se pohodlná obuv i oděv, občerstvení na cestu a v letní sezóně i opalovací krém a sprej proti komárům. Cestu zahájíte i zakončíte v Lednici. Nejdříve se nedaleko zámku dostanete na ulici Slovácká, která sousedí se zámeckým parkem. Touto ulicí projdete až na samotný konec a pokračujete dále po cestě. Nejdříve dorazíte k Loveckému zámečku, který si lze ovšem prohlédnout pouze z venku, neboť není veřejně přístupný. Pak už pokračujete cestou do lesa. Další zastávkou je pak Janův Hrad. Nemusíte cestu složitě hledat, jdete jen pořád dál a občas se o správném směru ujistíte na rozcestníku. Janův Hrad nabízí místo k relaxaci, občerstvení i další vyžití. Janův hrad sám o sobě vypadá jako historická zřícenina, je to ovšem s trochou nadsázky poměrně „novostavba“ vystavěna na počátku 19. Století. Sloužil jako lovecký zámeček, což při prohlídce připomíná také výzdoba hradu. Při prohlídce se seznámíte s knížecím rodem Lichtenštejnů i s hradem samotným. U hradu samotného pak můžete posvačit buď z vlastních zásob, nebo z občerstvení v přilehlých stáncích. A pak se vydáte na další cestu.

Janův hrad

Z Janohradu na Minaret

Další kroky povedou ke stavbě, kterou již budete vídat mezi stromy během cesty. Jedná se o Minaret, který je jednou z dominant lednického parku. Pokud byste si chtěli ušetřit kroky, můžete využít některou z možností přepravy. Buď se můžete nechat svést povozem taženým koňmi anebo využít romantické plavby po řece. Obě tyto možnosti spojují Janův Hrad, Minaret i zámek. Pokud se rozhodnete jít pěšky, zabere Vám cesta cca necelou hodinku poměrně svižnou chůzí. Podobně dlouho jedete také na loni, kde ovšem máte výhodu, že Vás kapitán lodi seznámí nejen s historií celého lednického parku a jeho památek, ale ukáže Vám i pestrou ukázku živočichů a zajímavých rostlin, které se nacházejí u břehů řeky.

romantické plavby po řece

U Minaretu

Minaret Vám pak nabídne pohled na unikátní stavbu a to nejen z venku, ale po vyšlapání 302 schodů se můžete dostat až na nejvyšší ochoz Minaretu, ze kterého je krásný výhled na široké okolí. Výhled ovšem není moc vhodný pro lidi, jež se bojí výšek, protože pohled dolů zamává i otrlejšími povahami.

Stejně jako u Janohradu, tak i u Minaretu lze využít jak stánků s občerstvením a suvenýry, či znovu využít některou z možností přepravy a poté vyrazit k poslední památce.

minaret

Zámek Lednice

Poslední zastávkou dne není nic jiného než zámek Lednice. Již samotná procházka po areálu lednického zámeckého parku je úžasným zážitkem a výborným relaxem. V zámku pak můžete během prohlídky shlédnout nádherné interiéry reprezentačních místností i soukromých komnat Lichtenštejnů, kterým zámek patřil více jak 700 let.

zámek Lednice

V okolí zámku

V okolí zámku pak najdete další bohaté vyžití, jako možnost ochutnat v zámecké vinotéce výborná jihomoravská vína, shlédnout ukázku výcviku dravců společnosti Zayferus či navštívit zámecké zahradnictví, kde si můžete rostlinky i zakoupit.

Zámek Lednice


Pokud ještě nemáte v nohách dost kilometrů, můžete vyrazit na nově zrekonstruovanou kolonádu místních lázní, která nabízí nádhernou procházku nejen přes den, ale díky barevně svítícím fontánám i v noci. V letní sezóně je zde také bohatý kulturní program.

Lázně Lednice

 

Zpět